mandag 6. oktober 2014

DETOX-GUIDEN

Det ser ut til å finnes like mange advarsler  mot som det finnes anbefalinger for detox. Men så lenge man følger de riktige rådene og lytter til sunn fornuft gjør man visst  kroppen en bjørnetjeneste ved å kjøre detox ved jevne mellomrom (kall det gjerne en type vårrengjøring, om du vil). Rådene er mange, og det er en jungel der ute av tips og retningslinjer. Etter side opp og side ned med egenstudier rundt dette temaet har jeg her  forsøkt å sammenfatte det hele i korte trekk: 
 
Hvorfor:
  • La kroppen kvitte seg med oppsamlede slaggstoffer
  • Bli piggere, få mer energi og sov bedre
  • Få bedre immunforsvar
  • Gi huden en skikkelig skjønnhets «boost»
  • Få friskere pust
  • Dra nytte av anti-age effektene av en detox
  • Reduser sjansen for å bli syk (oppsamling av slaggstoffer i kroppen øker sjansen for sykdom)
 
 
Når:
Minst to ganger i året (f.eks. på høsten og våren)
 
Hvordan:
Spis lettere og mindre porsjoner og lag all mat fra bunnen av (INGEN ferdigprodukter). Fokuser på fiberrike grønnsaker, bær, nøtter, fisk og urter.
 
NEI-mat i detox-perioden
  • Sukker
  • Hvitt mel (bakverk og lyst brød)
  •  Gjærprodukter (vin, øl, gjær)
  •  Halvfabrikat mat
  •  Koffein (kaffe, koffein-holdig te)
  • Frukt (Unntak: Grapefrukt)
  • Mat med høy GI (Glykemisk index) som får blodsukkeret til å skyte i været

 
Tips:
  • -Drikk mye vann! (Minst 2 liter om dagen)
  • -Drikk mye grønn te (inneholder masse antioksidanter)
  • - Mosjoner til du blir svett hver dag! (Minst 20 minutter, avsluttet med lett utstrekking)
  • - Unngå stress! (Bruk mest mulig tid på aktiviteter som gir ro, avslappethet og glede)
  • - Ta badstu! (Sweat the junk out!)
  • - Fyll på med sunt fett! (fiskeolje i flytende form, kaldpresset olivenolje, kokosolje og smør)
  • - Spis til faste tider (hindrer blodsukkerfall)
  • - Inkorporer så mange typer superfood som mulig i din daglige kost (se eget innlegg om superfood)
  • - Bytt ut et av dagens måltider med en grønn smoothie hver dag
  • - Prøv å kun bruke økologiske grønnsaker
  • - (Styr unna NEI-maten som er listet opp over!)
 
 
  • Vitaminer og mineraler som hjelper avgiftningen:
    - A (smør, fiskeleverolje, egg).
    - B6 (blant annet i hvetekli, banan).
    - C (solbær, nepesuppe, persille, appelsin, pepperrot, gul paprika, kiwi).
    - E (hvetekli- oliven-, raps-, linfrøolje).
    - Bioflavonoider (blomkål, bjørnebær, sitrus, svisker, nyper, solbær, druer).
    - Fosfatidylkolin. Mangel kan gi fettlever (blant annet lecitingranulat/olje, eggeplomme, hvetekli).
    - Sulforafaner (brokkoli, rosenkål, grønnkål).
    - Glukarater (sitrus, tomater).
    - Glutation. Antioksidant. Viktig for avgiftning (frukt/grønt, blant annaet avokado, asparges, grapefrukt, tomater)
 
- Etter endt detox periode:
Bruk tid på å venne kroppen tilbake til mat du holdt deg unna i denne perioden (evnt. Kutt den helt ut?). Hopper du rett tilbake til gamle dårlige vaner, stresser du kroppen og resultatet kan bli at situasjonen blir verre enn før du startet detox-perioden (og alt er bortkastet!).
 

 
 
 
 
 
kilder: www.bembu.com, boken detox og superfood av Lena Hansson (Lindhardt & Ringhof forlag)
Bildekreditering: www.sarahbesthealth.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar